Olet täällä

Koronavirus: Ohjeita ja suosituksia kuntalaisille

Olemme koonneet kuntalaisille ohjeita ja suosituksia tämänhetkiseen koronavirustilanteeseen liittyen. Jos Sinulla on kysyttävää, otathan yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen.  

1. Kasvomaskien käyttö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi 20.8.2020 päivittyvän suosituksen kasvomaskien käytöstä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

Maskia voi käyttää tällä hetkellä oman harkinnan mukaan ja suositellaan käytettäväksi niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Kasvomaskia suositellaan käyttöön joukkoliikenteessä, koronavirustestiin matkalla oleville ja sieltä palaaville ja riskialueilta Suomeen saapuville. Tarkoituksenmukaista voi olla käyttää maskia myös  kauppareissulla tai jos on menossa paikkaan, jossa on paljon ihmisiä ja siellä joutuu olemaan pidempään. 

THL:n maskisuositus ei koske työyhteisöjä eikä alle 15-vuotiaita lapsia. Työyhteisöjen kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos. Terveydenhuollon henkilökunnalla on omat maskisuosituksensa, eli he käyttävät maskia esimerkiksi riskiryhmäläisten vastaanottotoiminnassa. Lähtökohtana on potilaiden suojaaminen.  

2. Käytä kasvomaskia oikein

Maskin oikeaoppiseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, jotta siitä olisi varmasti hyötyä. Maskia ei pidä asettaa välillä leuan alle ja nostaa sitten takaisin kasvoille tai koskea turhaan sormilla. Silloin se menettää merkityksensä.

Kangasmaski tulisi aina pestä käytön jälkeen. 

3. Käsienpesu ja käsidesin käyttö on kaiken perusta 

Tärkeintä arjessa on edelleen omasta käsihygieniasta huolehtiminen sekä riittävien turvavälien pitäminen.

4. Älä edelleenkään unohda turvavälejä

Turvaväli on 1-2 metriä. Pitäisi myös välttää ihmisten kasaantumista samoihin tiloihin, eli kymmenittäin ihmisiä ei pitäisi pakkautua yhteen paikkaan. Tällöin on aina mahdollista koronan, kuten myös muiden hengitystietulehdusten, herkkä tarttuminen.

5. Yski tai aivasta nenäliinaan tai hihaan

Jos yskittää tai aivastuttaa, niin yskitään ja aivastetaan nenäliinaan tai hihaan.

6. Koronavirustestit, miten ja kuka testiin pääsee? 

Testaustoiminta on lisääntymässä Suomessa. Lisäksi syksyn käynnistyessä nuha ja muut hengitystieoireet alkavat lisääntyä. 

Terveyskeskukseen pitää olla yhteydessä puhelimitse, jos on koronaan viittaavia oireita tai epäilee, että on ollut jonkinnäköisessä kontaktissa koronapotilaaseen.  Koronaan liittyviä oireita ovat esimerkiksi hengitystieoireet, kuten yskä ja kurkkukipu sekä lisäksi nuha, vatsavaivat ja ripuli.

Etäyhteydenottoja terveyskeskukseen kannattaa suosia nyt mielellään kaikessa ja siinä tapauksessa aina, jos on hengitystieoireita. Samalla puhelimessa voidaan arvioida sitä, että riittääkö näytteenotto, vai onko jokin syy, esimerkiksi perussairaus, että lääkärin täytyy arvioida tilanne vastaanotolla.

Jos koronaa epäillään, näytteenottoon tulisi päästä STM:n testausstrategian (18.8.2020) mukaan yhdessä vuorokaudessa ja testituloksen tulisi olla käytettävissä vuorokauden kuluessa otosta. 

Lataa puhelimeesi THL:n julkaisema Koronavilkku täältä: https://koronavilkku.fi  

Lähteet: 
Terveystalon ulkoistusten ylilääkäri Jarmo Kantonen ja oman paikkakuntasi terveysaseman henkilöstö sekä Jarmo Kantosen haastattelu Puolanka-lehdessä 26.8.2020, jonka on kirjoittanut Laura Heikkinen.